Fotboll
A Herr

Heroiskt och reducerat HBK föll i DM
2020-10-10 15:31
Hertzöga BK förlorade semifinalen i DM där hemmalaget FBK Karlstad segrade med 1-0 (1-0).
Stolthet. Få ord används bättre för att beskriva årets sista tävlingsmatch. Trots spel med en man kort i över en halvlek anförde gästerna stora delar av den andra och kom sånär en kvittering. Alla hjältar bär inte mantel - idag bar de gula och leriga HBK-tröjor.

Vi tar det från början. På den fina men mjuka gräsplanen startade hemmalaget vasst, riktigt vasst. Första fem minuterna lånade vi inte en boll och första tio spelades med nöden i halsgropen då FBK kom nära vid åtminstone tre tillfällen.

Efter att ha undkommit med intet mer än blott förskräckelse höll det ologiska på att inträffa då Bervan Kayhan frispelade Riaz Ahmadi i djupet men avslutet gick sånär utanför. Spelet jämnade därefter ut sig åtminstone en aning och Hertzöga-spelarna såg mer bekväma ut på ett annars obekvämt och halt underlag.

Ahmadi stod för nästa HBK-chans då ett lurigt avslut utanför straffområdet skymdes av motståndare men Rasmus Walan i målet sträckte ut för en riktig klassräddning. Tyvärr skulle den bara bli en i raden från Kils-killens handskar under matchen.

Ett ungt och bollskickligt FBK firade ofta stora triumfer i sin speluppbyggnad men hotade allra mest på fasta situationer. I efterspelet av en hörna glömdes en spelare på bakre stolpen - helt fel spelare skulle det visa sig efter att ett spänstigt och svårt hopp möttes med skallen för 1-0 till FBK.

Hertzöga hade frön till fina lägen i omställning, inte minst från Ahmadi som en tredje gång hotade i djupled men avslutet med vänsterfoten lurade inte målvakten. Hertzöga hade en boll i nät då mittbacken Jesper Johansson på halvvolley pangade in den i krysset men målet dömdes bort efter en förseelse i ett tidigare läge. Spelarna köpte offsideflaggan från den assisterande men i efterhand kommunicerades det ut att det var på grund av obstruktion från en spelare bortom situationen. Halvleken som sådan gick till klar fördel för de rödklädda och sista minuterna kändes 0-1 som ett bra och tacksamt resultat att ta avstamp ifrån i den andra halvleken.

Så blev det. Men vi tvingades i den andra halvleken att spela med en man kort sedan den företagsamma Ahmadi visats ut i slutminuterna av den första. Med 60 meter till situationen såg jag den inte nära så pass bra som den assisterande några meter därifrån men nöjer mig med att det känns märkligt att som bollförande spelare utdela en stämpling på en liggande motståndare i en situation man vunnit boll och är på väg mot ett hav av ytor. Några jag samtalade med som hyser sympati för HBK på läktaren förstod inte alls beslutet men det är väl samtidigt därför vi har neutrala rättskipare eftersom vi inte är neutrala. Det röda kortet var oavsett en käftsmäll och de planer vi vävt ihop med byten och förhållningssätt inför andra fick raskt läggas åt sidan. Tyvärr hamnade en del spelare mellan stolarna och det känns tufft att inte ge samtliga ordentligt med speltid i en sista match för året.

I halvtid handlade det om att flytta fokus från frustration och irritation över det som hänt till att istället blicka mot vad vi ville skulle hända. Vi har i veckan pratat om att matchen kan vara vår sista och att vi i ett eventuellt avslut skall gå ut till högljudda toner, en riktig smäll. "Its better to burn out than to fade away" som Kurt Cobain skrev. Och som killarna brann i den andra!

Vi stegade ut i andra förvissade om två saker; att FBK-spelarna troligen skulle slappna av lite mer och att vi skulle behöva växla upp. Båda två inträffade och den andra halvleken blev en knalljämn batalj. I första gav vi över initiativ och FBK syntes ofta vara en spelare mer på banan. I andra tog vi tag i taktpinnen och den betraktare som kom i halvtid hade behövt räkna flera gånger för att förstå att Hertzöga spelade med en man färre. Redan i halvlekens första minuter hade vi kommit till våra första avslut och Walan i mål till nya räddningar.

Vi låg lite lägre i vår press där den stora skillnaden blev att vi kom närmare bolltrollarna i FBK. En än större skillnad var de ytor framför oss som vi fick i omställningsspelet. Inte bara kom vi ofta loss i rena övertag utan spelarna fullföljde varenda löp som om det vore den sista chansen. Den känslan präglade resterande halvlek som från vår del spelades under parollen HBK-hjärta; arbete, mod och uppmuntran.

Möjligt att ett fördubblat underläge hade dödat glöden men när det gäller dessa killar tror jag inte det heller. Något andra mål för hemmalaget kom inte heller, trots att de i tillfällen och i kraft med en spelare ytterligare på banan kom nära. Oftast blev det omständligt handbollsspel utanför vårt straffområde och vid några av de gånger som avslut togs var en och samma stolpe vår dubbla räddare.

Matchklockan kröp närmare slutet och HBK fortsatte att storma fram - FBK-målvakten fortsatte att sträcka ut för räddningar. Mina ögon är naturligtvis färgade men i ärlighetens namn tror jag fler avslut och farligheter utspelade sig på hemmalagets planhalva. Åtminstone spelade vi till oss tillräckligt med målchanser för att förtjäna ett mål. Vår slutforcering sista 10-15 gav ett lägre och skärrat hemmalag där deras egna ben kunde blivit målgörare för oss men då stod Walan för en ny klassräddning och lyckades helt osannolikt även att greppa den. På en helt mästerlig utspark av Mattias Hofling kom Marcus Nilsson helt fri men tacklades bryskt - det fina frisparksläget utifrån gick över från Linus Perssons fötter.

Slutet blev dramatiskt med hörnor och farliga frisparkar mot ett FBK med samtliga elva mer eller mindre i försvar. Vid slutsignalen jublade FBK-spelarna furiöst vilket inte bara skvallrar om deras fina attityd till fotboll utan även hur ett reducerat Hertzöga kommit nära att chocka dem.

Jag cirkulerar tillbaka. I denna vår avskedsföreställning 2020 var den omedelbara reaktionen en stor suck över att ha kommit så nära men ändå inte. Det fanns en påtaglig frustration och irritation men väl i omklädningsrummet var vi nog alla överens. Detta var en insats att ändå vara stolta över. Vi bleknade sannerligen inte bort utan årets HBK-hjärta brann istället upp i ett inferno av eld och vilja.