Målrikt mot Strömtorp
2020-06-25 08:09
Mer mål än underhållning när Hertzöga BK besegrade Strömtorps IK med 5-3 (5-1).
Under onsdagskvällen gästades Ilanda av Strömtorps IK från division 4. Värdlaget stod för åtta förändringar från senaste holmgången mot IF Karlstad.

Bland dem unge Elias Adolfsson som står för kliv efter kliv i sin seniorutbildning. I slutet av matchen var det sånär att Adolfsson dessutom blev målskytt.

Många nya killar i startelvan, många som fick chansen att visa vad de går för. Vi strävade i första hand mot att försöka hålla bollen inom laget, gärna ett etablerat anfallsspel på offensiv planhalva, men matchinledningen var jämn och Strömtorp täckte upp föredömligt. Mest boll hade visserligen hemmalaget men kulan flyttades i långsam mak på egen planhalva.

Målen haglade in ändå. Riaz Ahmadi tog hand om en förlupen boll utanför straffområdet och gjorde sitt patenterade vick in och utanför straffområdet sköt anfallaren bollen i nättaket. Strax senare stod samma man i händelsernas centrum då han frispelade vindsnabbe Sebastian Augustsson, idag ytteranfallare, som behärskat placerade in 2-0.

Strömtorps kompakta försvar gav med sig men Hertzöga utnyttjade inte det utan istället blev det långa lag som i omgångar bytte omställningar med varandra. På en sådan, efter ett fint inlägg där mängder av blåklädda var i boxen, kunde efter lite palaver en boll gå in i mål för reducering. Detta trots att Gabriel Sandbergs fina hand sånär räddade.

Sedan gick det fort. Sebastian Augustsson utökade ledningen framspelad av Oscar Staf som rundat sin kille i straffområdet. Framspelaren blev sedan målskytt två gånger om. Ahmadi spelade fint in till Åmålskillens rungande högerskott följt av Soran Muradis svarvande inlägg i boxen. Sistnämnda baljan tillkom efter en uppgjord variant på hörna, vilket värmer ett tränarhjärta lite extra.

5-1 i halvtid efter en i ärlighetens namn bara skaplig första halvlek säger en del. Kanske finns förklaringen här i att andra halvleken tillhörde en av de mer intetsägande under min tid i HBK.

Vi upprepade ledorden om att försöka äga boll under längre stunder före att gå framåt för att göra fler mål. Detta gjordes skapligt i en del sekvenser men andra halvleken blev för de gulklädda tämligen intetsägande. Mitt ledarskap och instruktioner bär kanske en förklaring till en sämre insats och att vi faktiskt inte gjorde några fler mål i matchen. Inhopp från en knippe fina spelare som stod för goda prestationer senast, med förhoppning om hjälpa laget att växla upp ytterligare, gav heller inte den effekten vi önskade. Vi saknade den där kraften, frenesin, urladdningen och tempot för att göra en halvlek vi hade varit nöjda med. 5-1 i halvtid kanske tar udden av tillställningen men vi spelar inte någon träningsmatch efter resultat och borde inte gjort det den här gången heller.

Istället var det Strömtorp som stod för halvlekens enda två mål som följde under få minuter under en period Hertzöga BK var håglösa. Isac Modig, i sin andra match, kan inte lastas för något av målen utan stod istället för några fina räddningar innan dess.

Ja, visst hade Hertzöga bud på fler mål. Martin Perkovic kom nära, Staf och Christian Huerta likaså där den senare stoppades av ribban vid sitt bästa tillfälle. Men sett till ett tröttkört motståndarlag borde vi kunnat kapitalisera oftare även om det till viss del gick stick i stäv med våra idéer om strukturerat bollinnehav. Trötta ben även i hemmalaget där flera spelare fick nyttiga 90 minuter under sitt bälte. Adolfssons fina avslut blev matchens sista målchans vilket avslutade en habil, absolut inte mer, insats från hemmalaget. Vi tar med oss några individuella prestationer, rotationen i truppen och att vi klarade oss utan några nya skador. Vi får kliva in i oss själva för att analysera andra halvlek om det är till vår fördel. Annars vänder vi blad och går vidare.

Närmast väntar ett sista träningspass innan HBK håller uppe från fotboll i en vecka. Nästa match spelas i Åmål mot ortens division 2-lag den 15 juli innan skutan vänder mot Ölme för DM-match den 18 juli. 25 juli tar Hertzöga emot FBK i den så efterlängtade seriepremiären. Det närmar sig.