Fotboll
A Herr

Kämpande HBK föll på Sporthälla
2019-09-28 17:33
Hertzöga höll länge emot men fick till slut se sig slagna av Säffle FF med 2-1 (0-1). Hertzögas mål gjordes av André Niklasson.
Säsongen 2019 är över och HBK kan efter sex månaders seriefotboll brösta upp sig åt en fin sjätteplacering i den jämna division 3 västra Svealand. Detta trots en mindre poängstark avslutning av serien där skickliga motståndarlag, marginaler och skador tog ut sin rätt. Det var dock sånär att säsongen kunde fått en drömavslutning - vilt kämpande Hertzöga höll länge ledningen men två mål på fem minuter i slutkvarten grusade våra förhoppningar.

Truppen som åkte sydväst mot Säffle var ett laddat lag som var inställda på ett värdigt avsked till säsongen 2019. Dessvärre saknades alltjämt en hel hop spelare, framför allt renodlade anfallare, varpå Hertzöga startade matchen med fem stycken spelare som normalt spelar innermittfältare. Det skulle varit sex men Makan Poursalary låg kvar hemma i sjuksängen. Hertzöga BK, i motsats till de flesta lagen i serien, är inte ett lag som värvat spetsspelare utomlands för att täcka upp de positioner som behöver fyllas på och för ett sådant lag blir detta ganska naturligt. De sista matcherna har vi spelat med få anfallare och i andra har vi spelat med få naturliga försvarare. Det har däremot sällan saknats innermittfältare där konkurrensen varit stenhård - detta trots att en av de finaste, Jacob Carlsson, gick sönder redan i maj.

Skador och sjukdomar har tagit sin tull på styrkan i de sista matcherna men det viktigaste, vår inställning, har varit med oss. Hertzöga BK har många fina lirare med goda fotbollskunskaper som tillsammans spelar ljuv fotbollsmusik ihop. Men det är deras förmåga att slita för varandra som varit vår största styrka. Den 22:a och sista omgången är alltid speciell - men för Säffle FF var den mer därtill. Detta var FFs sista match någonsin som förening då de nästa säsong slår ihop sina påsar med Sifhälla SK. Med tanke på detta var den låga publiksiffran till begravningsföreställningen minst sagt förvånande.

På den regnsjuka planen inledde Säffle FF med taktpinnen men utan att hota nämnvärt. Det gjorde istället gästerna då de med matchens första målchans också såg till att bollen korsade mållinjen. Oscar Staf, idag anfallare, kombinerade sig i den 9:e minuten fram på högerkanten och slog in den till Bervan Kayhan - den storväxte mittfältarens avslut blev till en perfekt passning till André Niklasson som vinklade in bollen. Niklassons elfte mål under säsongen - men det första där innermittfältaren spelat på anfallsposition.

Säffle FF hade mycket boll och flera goda möjligheter - men den där tillräckliga hungern eller kvalitén som hade behövts saknades i den första halvleken. Avsluten begränsades allt som oftast till utanför straffområdet och de gånger det blev farligheter i boxen var gästernas ben, bröst eller knän i vägen. Oscar Staf höll sig framme mellan Säffle-chanser när han i mitten av halvleken vände om och med ett lika skruvande som hårt som placerat skott tvingade Säffle-burväktaren att sträcka ut till en kalasräddning. Vi gick nöjda till halvtidsvila med 0-1 i ryggen. Detta efter en halvlek där Säffle FF legat på men med gemensamma krafter hade vi ridit ut stormen som hade böljat och stundtals såg vi tämligen trygga ut i den skyttegrav utan boll som vi hade tryckts ned till.

Att avsluta en säsong är att ge ett värdigt avsked till årets säsong och de människor som varit involverade. 2019 års upplaga, precis som tidigare upplagor, förtjänade en fin sista match som en hyllning till en fin säsong. Livet är livet och avslutningsmatcher blir alltid lite viktigare eftersom nästa års upplaga inte kommer att vara en karbonkopia med samma spelare och ledare. När aprilsolen lyser nästa gång och Hertzöga BK går in i seriespel igen kommer föreningen (troligen) inte att göra det med en av lagets riktiga fanbärare i Robert Nordlund. Ledaren, försvarsjätten och den sympatiska Hagfors-ingen deklarerade i veckan med vemod att matchen på Sporthälla blir 32-åringens sista.

Hertzöga BK blir därmed åtminstone en profil fattigare på planen. Och under lördagsmatchen gavs HBK en försmak om försvararens avtryck då de 40 minuter innan det var tänkt tvingades klara oss utan honom. Efter en stark första halvlek som central länk i trebackslåset fick kapten Nordlund en rejäl blänkare och tvingades haltande att kliva av. Inte alls det manusbundna slut han eller vi andra hade drömt om - men Robert kan, om det tröstar något, se tillbaka på en sista match där han med eftertryck visade att han är en spelare av god klass.

Mohammed Lashkari hoppade in och Oscar Staf klev ner i ett Hertzöga BK som nu spelade med en renodlad anfallare. Lashkari har varit sjuk hela veckan och det var inte aktuellt med start men med honom fick vi en spelare som tillförde andra hot i vårt anfallsspel. Dessvärre var anfallen knappa även i den andra halvleken där tempot hade sjunkit som en sten på grund av trötta spelare i båda lagen. Säffle FF hade än mer boll men mot ett nu lågt spelande Hertzöga BK hotade de än mindre än vad de hade gjort i första halvleken. Minuterna tickade makligt undan och det unga Hertzöga såg ut att gå mot en rutinerad skalp.

Ett kanonläge till 2-0 till Hertzöga blev dessvärre upprinnelsen till 1-1 för FF. Efter bud på flera avslutare om vart annat och en målvakt som såg ut att vara överspelad fick hemmalaget en sällsynt möjlighet till en offensiv omställning. Vikten av att begrava en boll eller stoppa ett anfall är dyrköpta läropengar för ett ungdomligt Hertzöga som trots att de försökte stänga ned anfallet istället fick se när hemmalaget blixtrande snabbt ställde om. Med två anfallare mot två försvarare frispelades den ena men Mattias Hofling i målet gjorde, som så många gånger tidigare den här säsongen, en räddning av yppersta snitt. Vi andades ut - men satte istället andan i halsgropen då en bisarrt olycklig rensning föll tillbaka till en Säffle-spelare som i närkamp med Hertzöga-spelare föll som en fura. Domaren pekade på straffpunkten och protester från gästerna blev inte hörsammade med annat än ett gult kort.

Straffen satt otagbart och med kvarten kvar var tillställningen öppen. Hertzöga BK hände inte med huvuden utan motsatsen. Spelarna flyttade istället fram sina positioner och minuterna efteråt var första gången på länge som laget kunde trycka på framåt. Detta gav oss flera hörnor - men tyvärr en för många. Att Säffle FF är ett starkt lag i omställningen visste vi om vilket var en ingrediens i vår matchplan som dittills suttit som gjuten. Men på en hörna, där laget vädrade ledning, ställde hemmalaget återigen om blixtrande snabbt och den här gången kunde inte ens Hofling parera.

Fem minuter tidigare hade vi haft ledningen - nu tvingades vi jaga. I samband med det byttes Melker Josephsson och strax senare även Martin Perkovic och Elis Paulsson. Den sistnämnde gjorde därmed sina allra första minuter i representationslaget och där har Hertzöga BK en lovande spelare att förädla. Säffle FF borta 2019 blev Nordlunds sista match och Paulssons första - fotbollens livscykel.

Dessvärre lyckades inte HBK slita till sig en kvittering - det närmaste laget kom var ett antal hörnor och en straffsituation men elvameterssparkarna var slut för dagen. Återigen förlust med 1-2 - vilket var första gången på 22 matcher som vi förlorade två raka. Våra avslutande fyra matcher lämnade en hel del poäng att önska men FBK, Kumla och Säffle FF (tvåan, ettan och trean) har varit starka lag och i de två senaste skall killarna ha en eloge för att de har gett allt de har kunnat, och kanske lite till.

Sammanfattningsvis en bra match som avslutade en bra säsong. 31 poäng räckte till slut till en fin sjätteplacering. Med ett ungt lag, många oprövade spelare, har de med fin anfallsfotboll, en härlig inställning och ett gediget försvarsspel gjort en bra säsong. Detta i kamp mot brassar, amerikaner, Superettan-spelare och avlönade före detta elitspelare som återfinns i de andra föreningarna. Det var bara två lag som laget inte tog poäng av under året - ettan och tvåan i Kumla och FBK.

Nu väntar en sista träning för att knyta ihop det som varit 2019 års fotbollssäsong. Därefter väntar ett lägligt uppehåll även om jag tror att det bland dessa fotbollsentusiaster kommer finnas de som aldrig vill att träningsveckorna skall ta slut.

Jag vill med mina sista rader tacka de fina spelare, ledare, sportgruppsmedlemmar, kanslister, supportrar och andra engagerade runt Hertzöga BKs herrlag för en fin säsong. Fotbollspulsen bultar starkt på Ilanda!