Fotboll
A Herr

FBK knockade HBK på Örsholmen
2019-09-07 15:38
FBK vann derbyt på Örsholmen med hela 6-1 (3-1) i en match som var jämnare än siffrorna antyder. Hertzögas mål gjordes av André Niklasson.
6-1 - siffrorna går inte att tala bort. FBK var ett betydligt bättre fotbollslag på den regntunga planen än vad deras granne Hertzöga BK var. Dels för att FBK är ett starkt lag som med division 3 mått mätt är överfullt av stjärnor som Chebil, Wennberg, Molander, Lander och Rajalakso. Men också för att Hertzöga inte alls gjorde någon vidare fotbollsmatch där ledare och spelare har en del otäcka möten med spegeln innan träningsveckan startar om.

I tisdags gjorde Hertzöga BK en strålande match mot ett än bättre lag i Karlstad BK. Från den startelvan gjordes en enda ändring där Mohammed Lashkari klev in som anfallare. Men mötet på Örsholmen blev något annorlunda och det hade inte något med tunga ben från veckan att göra. Inte heller med underlaget även om vår ovana på naturgräs för första gången gjorde sig frapperande uppenbar. Vi hade till kampen på Docero Arena inte förlorat en enda match på naturgräs men i den här matchen halkade de gulklädda runt på den regnsjuka planen och vi hade svårt att etablera det passningsspel som är vår motor.

Vårt första misstag var kanske att lämna över initiativet till FBK och krympa ytorna på egen planhalva. Det fungerade utmärkt mot KBK och borde i den här matchen dessutom gett oss gott om tillfällen för farliga omställningar. Vi hade i vår matchplan att våga kliva framåt i en högre press vid givna signaler men vi saknade helt timing för denna omställning. Och hemmalaget hittade trots ett kompakt motståndarlag ytor och det dröjde inte längre än till den tolfte minuten då Joel Rajalakso kom först på ett inspel från kanten och krutade in 1-0. Gästerna replikerade dock omgående då Oscar Staf, för dagen mittback, stormade fram längs kanten och hittade André Niklasson som satte dit bredsidan för kvittering.

Resterande första halvlek var tuff för Skåres kämpar. Vi gjorde ett skapligt arbete att stänga ner de centrala ytorna men hemmalaget hittade ändå vägar att spela över oss i spelyta 2. Väl över på andra sidan blev det farligt om vartannat där en del anfall liknande en handbollsmatch. Här var FBK bra, och detta var också den enda perioden de under matchen inte satte sina målchanser - annars var de rödklädda skoningslöst effektiva.

2-1 gjordes genom Chebil på liknande tillvägagångssätt som den första baljan och strax senare satte samma man 3-1 efter att laget tilldömts en straffspark. Denna var i mina ögon korrekt dömd - det gjorde snarare ondare att se ett passivt Hertzöga-försvar bli åskådare i andrabollar i eget straffområde innan en rödklädd fälldes omkull.

Någon hårtork vet jag inte, men vi behövde vara ärliga mot varandra i halvtidspausen. Vi är ett betydligt bättre fotbollslag än vad vi förmåddes visa idag. FBK är bra - men i flera aspekter handlade det mer om fundamentala bitar som vi kan förvänta oss mer av varandra. Press, spelavstånd, närkamper, ledarskap för att nämna några ingredienser. Fem av de sedermera sex baklängesmålen kommer egentligen till efter samma spel; inspel från kanterna snett inåt bakåt till fria spelare vid straffområdesgränsen. Med ett kompakt lag som hade nära till sina motståndare borde vi, likt matchen mot KBK, inte släppa till målchanser på det sättet som vi gjorde.

Med rädslan bortblåst satte de gula sikte på en betydligt bättre andra halvlek. Och starten av den andra akten - och 20 minuter in i den samma - var vår bästa period. 1-3 är bara ett enda mål från ett motståndarlag som kan darra på manschetten och under den här perioden skapade gästerna fler än en handfull bra möjligheter för reducering.

Sebastian Augustsson fick den första där ytterns avslut i fritt läge i straffområde touchade ett försvarsben och tvingade målvakten till en vansinnig räddning. Mohammed Lashkari kom loss i en liknande omställning med samma resultat innan Niklasson från nära håll kunde ha gjort ett identiskt mål som det första men målvakten klev ut för ännu en fin räddning. Vid nästa tillfälle - där Soran Muradi brutit ett uppspel, spelat fram Riaz Ahmadi som tog med sig bollen inåt banan, serverades Lashkari i straffområdet men avslutet (som från mitt håll naturligtvis såg ut att vara goal-bound) täcktes av en uppoffrande försvarare.

I anfallet efter, eller inte ens ett anfall utan en rensning, tacklades Staf omkull utan påföljd och en FBK-spelare kunde helt ensam beträda vårt straffområde och servera en lagkamrat som dundrade in 4-1. Jag har tittat på reprisen (matchen sändes över FanCloud) åtminstone tio gånger och jag tycker, med partiska ögon, att frisparken är odiskutabel. Odiskutabla var också de rödkläddas avslut genom matchen. De var distinkta och utan någon ambivalens i straffområdet där vi har en hel del att lära.

Fina möjligheter som borde gett 2-3 blev istället 1-4 vilket var psykologiskt brutalt. Jag har fantastiskt fina lagspelare i min trupp och jag tänker inte påstå att vi lade oss ner för att dö. Men direkt efter 1-4 kom också 1-5 och ridån slog ner i nacken på oss allihopa. Vid 1-5 (som senare blev 1-6) är det inte roligt att spela fotboll. Och självklart gör vi som ledare och spelare alla möjliga fel när ett lag i närheten av oss i tabellen vinner i överlägsen stil. Men jag vill ändå hävda att killarna gjorde så gott de kunde hela vägen in till slutsignal. Att Mattias Hofling, som vi övergav framför målet under matchen, och Robert Nordlund manade på sina lagkamrater vid 1-6 var enastående. Det är enkelt att spela fotboll och göra sig hörd när vi leder - men att kliva fram med röst och kropp i ett stort underläge kräver betydligt mer.

FBK var bättre vilket de sett till deras spelarmaterial också skall vara och spelade ett vägvinnande och trevligt anfallsspel. Matchen påminde om mötet på Ilanda i våras där rutinen hade sin del i avgörandet. Med det som killarna har gått igenom under säsongen har vi fått fler än ett par säsongers rutin på en halv säsong - men i mötet mot ärrade veteraner och spelare från högre seriesystem kan erfarenhet vara utslagsgivande. Och dessa fina lirares fina passningar i sista tredjedelen och medföljande vansinnigt häftiga avslut.

Efter att vi sett oss själva i spegeln skall vi se varandra i ögonen. Jag har stor tilltro till att vi som lag hanterar den här förlusten på det enda konstruktiva sätt som går. Tillsammans. Nu är inte tiden att bryta ihop - nu är tiden att ur denna insats kliva in i en träningsvecka där vi vill ha revansch till nästa helg. Då väntar ett avsågat och därmed avslappnat IK Arvika på Ilanda. Och förhoppningsvis ett betydligt bättre Hertzöga BK.