Välkommen till Hertzöga BK!
Hertzöga Bollklubb
Fotboll
A Herr

20 minuter räckte mot Grythyttan
2019-09-01 13:04
Hertzöga BK besegrade Grythyttans IF med 4-1 (3-1) efter mål av Oscar Hjalmarsson (2), Mohammed Lashkari och André Niklasson.
Målen för Hertzöga föll i matchminuterna 28,36,44 och 50. Utanför den tidsramen var det en ljummen tillställning och det hade krävts ett insläppt mål för att HBK skulle växla upp. Men det räckte gott och väl för att säkra en trygg trepoängare mot det brittiska Grythyttan.

Truppen var sånär intakt från föregående helgs härliga seger i Kungsör. Enda spelaren som lirade mot Kungsör men som saknades på Ilanda var CU-lånet Filip Johansson Bahar som tvingades till vila under helgen med skadekänningar. En enda ändring gjordes i startelvan där Robert Nordlund klev in istället för Hannes Sahlström. Den sistnämnda utgick senast med skada men fanns med från sidan ifall vi skulle behöva ett femte byte. Detta behövdes inte - men Sahlströms laganda bör ändå prisas.

Truppen späckades dessutom med två fina återkomster i Isak Paulsson och Oscar Sandersson. Den förstnämnda har gjort två träningar för fullt sedan han linkade av borta mot Nora BK medan Sandersson inte spelat tävlingsfotboll sedan han snopet gick av i den andra matchminuten i DM-mötet mot Sifhälla i början av juli. Båda dessa kuggar fick en halvtimme på banan och utan känningar vilket känns hoppfullt inför serieavslutningen.

En som varken var med mot Kungsör eller mot Grythyttan är Mohammed Qassem - lagets poängkung med fyra baljor och hela åtta målgivande framspelningar. Han befinner sig för närvarande i Irak för ett provspel med en toppklubb i den inhemska högsta serien. Vi önskar honom all lycka till i detta - vi blir glada om lyckan där borta skulle stå honom bi men också glada om han återvänder till Ilanda för de sista seriematcherna.

Alla som hållit på med lagidrott är medvetna om den mentala utmaning ett lag står inför i ett möte med en seriejumbo. Hertzöga BK var under lördagen inget undantag. När seriejumbon inför hösten dessutom värvat in ett nästan helt nytt lag gjorde det utmaningen än lite större.

Men alldeles oavsett var upptakten av matchen inte något vidare. Det för dagen gröna Hertzöga (GIF saknade reservställ) kom till några enkla och trevliga anfall i början men därefter var det som om någon växlade ner åt oss. Vi blev långa i försvarsspelet och orörliga i anfallsspelet för att nämna några sjukdomar där de flesta uppspel gick långt och rakt i motvinden på isolerade anfallsspelare.

Det föll sig ironiskt så att Grythyttans ledningsmål blev Hertzögas räddning. Efter ett mindre resolut försvarsspel kunde gulklädda Grythyttan stöta in ledningsmålet i den 27:e minuten och kanske var det det som behövdes den här dagen.

För redan i den 28:e minuten var det kvitterat. Detta sedan Soran Muradi spelats fram i ytterposition och serverat Mohammed Lashkari med ett tidigt och lågt inspel. Lashkari nästan sprang in bollen med bredsidan - bollen gick dock i stolpen men inte värre än att anfallaren på mållinjen kunde raka in sin egen retur.

Lashkari var även delaktig i ledningsmålet sedan hemmalaget kombinerat sig fram centralt. Efter ett väggspel med André Niklasson kunde den sistnämnda tåa in bollen - ett i många avseenden "klassiskt" Hertzöga-mål där det gått snabbt och trevligt efter marken.

Ett under första halvleken effektivt Hertzöga gjorde sedan 3-1 i den 44:e minuten. Strax dessförinnan hade Riaz Ahmadis friläge räddats av målvakten men burväktaren kunde inte göra något åt nästa möjlighet. Om vårt andra mål setts tidigare tillhör det tredje de mer sällsynta. Vi har i flera matcher hamnat i sekvenser där vi spelat rakt, långt och centralt men utan kvalité. Den här gången andades allt kvalité där Sebastian Hammertoft tog med sig bollen upp i banan och friställde djupledslöpande Oscar Hjalmarsson. Med sitt andra tillslag lobbade 19-åringen elegant över den utrusande målvakten för en behaglig ledning till pausvilan.

3-1 efter en mindre bra halvlek är ett styrketecken även om vi mest poängterade de avsnitt som kunde bli bättre i halvtid. Den andra halvleken var dock inte längre än fyra minuter gammal då Hjalmarsson definitivt avgjorde matchen med sitt andra mål. Glädjande för Hjalmarsson som därmed gjorde sitt sjätte mål för säsongen (tio poäng totalt) men än mer glädjande var hur det föll. En trasslig situation där Hjalmarsson slängde sig uppoffrande fram och i kamp med målvakten tryckte in bollen över mållinjen. Jag skriver glädjande eftersom det är just sådana här mål vi behöver fler av. Vi har gjort fina 36 mål under seriespelet 2019 men de "fula" målen har varit i underkant och som bekant så räknas de lika mycket. Strax senare lommade tvåmålsskytten ut med känning och vi hoppas att han med några dagars vila kommer att kunna stå på benen till tisdagens möte mot KBK - Hjalmarssons moderklubb.

Hertzöga levde upp mellan matchminut 28 och matchminut 50. Sista halvtimmen blev mest en transportsträcka till mållinjen där Hertzöga blandade ett kontrollerat bollinnehav med mer direkt och ibland naiv anfallsfotboll. Vi fick däremot möjlighet att göra fyra byten där Bervan Kayhan, Melker Josephsson och nämnda Sandersson och Paulsson fick visa vad de kan även om det var en otacksam matchbild.

Grythyttan eldade dock på och gav aldrig upp vilket de skall ha en stor eloge för. Mycket tack vare deras frispråkiga och engagerade brittiska tränare - det han skrek på engelska låter så mycket bättre än det vi själva försöker förmedla på värmländska. Det blev dock något parodiskt när Grythyttan inte ville att matchen skulle blåsas av efter 90 minuter utan att övertiden även skulle levas igenom. Detta med en sittande Grythyttan-spelare på planen. Med bara sekunder kvar grinade Robert Nordlund illa. 31-åringen var med sin snabbhet, rutin och passningsspel en av våra mest framträdande spelare under matchen och vi får, som i Hjalmarssons fall, hoppas att han kan stå pall för nästa vecka.

För nästa vecka är inte vilken vecka som helst. Det är derby-vecka. På tisdagen gästar Karlstad BK Ilanda för semifinal i DM och jag behöver inte understryka vilken härlig och tuff uppgift ett topplag i division 1 kommer att utgöra. Nästa seriematch spelas någon mil därifrån då Hertzöga BK gästar Örsholmen och FBK i den 19:e omgången.

Vi har skramlat in 30 poäng på kontot hittills vilket brukar vara tillräckligt för ett förnyat kontrakt. Den här säsongen kommer det inte alls att räcka och vi är fast beslutna om att säkra än fler poäng. Drömmare på Ilanda kan också spana uppåt till en annan kvalplacering men vi står kvar med fötterna på marken. Vi har tagit varje match som en final och behöver fortsätta att göra det. Även om nästa match mot KBK är en semifinal...