A Herr

Förlust i Kumla
2019-06-14 23:52
Hertzöga förlorade borta mot IFK Kumla med 3-0 (1-0).
Ett modigt Hertzöga BK fick se sig slagna med 3-0 mot tabelltvåan Kumla. Två snabba mål i upptakten av den andra halvleken avgjorde tillställningen. De gulgröna må ha förlorat matchen, men förlorade aldrig sig själva eller sin identitet. Laget stred tappert hela vägen till slutsignalen och nog skulle ingen protesterat om gästerna åtminstone fått in en balja.

Vårsäsongen nalkas sitt slut och med den ett intensivt matchande. Fredagens match i Kumla är bara en av fem som skall spelas inom loppet av 18 dagar. Truppens tidigare utmärkta kondition naggades något i kanten redan i Arvika där Hannes Sahlström klev av skadad - men än värre på Ilanda IP under veckan där Oscar Staf, Melker Josephsson och Riaz Ahmadi grinat illa. Ingen i kvartetten är dock illa skadad men ingen kunde göra resan österut mot Kumla - den Riaz Ahmadi som byttes in i slutminuterna (enligt Fogis) var istället Martin Perkovic som kritats dit i laguppställningen för hand.

Jesper Johansson och Bervan Kayhan var de två nya namnen i startelvan där den sistnämnde gjorde sin första start för säsongen och den förstnämnde sin första start sedan premiären. En krånglande fot har satt stopp för Johansson som nu, peppar peppar, går för fullt.

Till onsdagen möter vi tabellettan Säffle FF - men det skulle förvåna mig mycket om IFK Kumla inte ståtar som seriesegrare när säsongen är slut. Laget är komplett - hela vägen från Superettan-meriterade målvakten Oscar Klasson till en hel klase offensiva spjutspetsar.

HBK lyckades inledningsvis tämligen lyckosamt frustrera hemmalaget från deras tilltänkta spel. Däremot har Kumla flera strängar på sin lyra och lyckades de inte i sina spelvändningar eller sina uppspel på droppande anfallare så hittade de receptet i djupled. Mattias Hofling fick tidigt visa sin klass - även om den vassaste räddningen kom till efter att en Hertzöga-spelare spelat fram en motståndare till friläge.

Kumla skapade hörna efter hörna men Hertzöga fredade sitt mål väl. Dessvärre inte längre än knappa halvtimmen spelad. Henrik Lara Rodriguez såg då till att ge hemmalaget ledningen - och det helt ensam. Två, om inte tre, Hertzöga-spelare fick se sig slagna av kvicksilvret innan han rullade in bollen bakom Hofling i målet.

Det var närmare 2-0 än 1-1 även om Hertzöga hade sina stunder. Framför allt efter längre och mer raka spelvändningar på Isak Paulsson. Vid två av tillfällena kom tonåringen igenom i straffområdet men Klasson i målet kunde avstyra försöket. Letar man djupare i minnet kanske Mohammed Qassems frispark från straffområdesgränsen tillhörde vår allra främsta målchans.

Vi har gjort några riktigt bra första halvlekar i år, men den bättre av två akter har i regel varit vår andra. Så även i den här matchen, måhända att vi förlorar den med större marginal. Inför den andra halvleken önskade vi korrigera några detaljer i båda gränserna om spelyta 2 men också komma till rätta med ett större understöd mellan våra centrala försvarare. Vårt djupledsspel var nära obefintligt och de många inspel och inlägg krävde sina löpningar i straffområdet. Det sistnämnda är en svårbemästrad konst och ett område vi kan hitta fler mål på - i den andra halvleken piskades bollar in i Kumlas straffområde men trots besättning på plats kom vi inte nära till den grad vi alla vill.

Hertzöga kom igång på allvar offensivt under andra halvlek - men då var matchen redan förbi oss. Ett tidigt mål i den 51:a minuten - signerat samma målskytt - och ett bara fem minuter senare avgjorde tillställningen. Det första andades klass efter att ett kombinationsspel på Kumlas högerkant spelades in utanför straffområdet - träffen halvt felvänd satt läckert i det bortre hörnet. Det andra tillkom i en omställning där en direkt boll i djupled överraskade de gulgröna och fri med målvakten gjorde inte anfallaren något misstag.

Det är naturligtvis så att Kumla vid 3-0 kanske blev aningen bekväma. Men det skall med emfas också beskrivas i superlativer hur gästerna trots tremålsunderläge fortsatte att slita, lira och forcera i båda riktningar. Vi har som identitet att vara ett lag med kämpar som aldrig ger upp och detta fick vi bevittna även under fredagskvällen.

Sebastian Augustsson sprang oförtrutet och till den grad att han mötte sig själv på vägen hem - två av ytterns inlägg var också sånär att resultera. I andra änden vid dem båda var den evigt löpande Mohammed Qassem. Den ena nicken skallades i ribban - den andra tvingade målvakten till en räddning av yttersta snitt. Jag kanske yrar, men jag vill minnas ytterligare en jätteräddning från Kumla-målvakten - även om Kumla i Hertzögas anfallsiver kanske hade än fler målchanser än så.

Isak Paulsson och Bervan Kayhan byttes ut i den 65:e minuten efter fina insatser. Detta till förmån för matchhjälten från Arvika, Robert Nordlund, som kom in tillsammans med energiknippet Soran Muradi. Med kvarten kvar kunde Oscar Sandersson pusta ut efter förrättat dagsverke - inhoppande Viktor Sherrieble gjorde därmed debut för representationslaget i seriespel. I lejonparten av matcherna har vi som ledare valt att göra få byten men en del matcher, och truppens bredd, motiverar fler. Och vid 0-3 kändes det också viktigt att kunna ge samtliga spelare som gjort resan skapligt med speltid.

En duktig domare såg till att matchen spelades utan gula kort vilket sannerligen är en konst. Att han pratade på ett trevligt sätt med spelarna är en annan utmärkt förmåga som dessutom hjälper hålla matchen i styr. Måhända att vi mer än gärna hade önskat en straffspark när en Kumla-spelare liggande styrde bollen med handen - men den situationen hör till den lynniga "ibland så får man dem, ibland så får man dem inte" som måste vara en halv omöjlig som svartklädd. När domaren väl blåste för slutsignal stod Kumla som odiskutabelt rättvisa segrare.

Nej, ingen revansch från fjolårets storförlust med 7-1 i Kumla. Inte heller kan vi skryta med att vara obesegrade på bortaplan eller att ha gjort mål i samtliga matcher hittills vilket är två sviter som försvann på Kumlas konstgräs. Men sådan är fotbollen och truppens mod var ändå inte nere i knäna på bussresan hem. Det är nya tag som gäller - och vi får chansen redan på onsdag då tabellettan Säffle FF gästar oss. Vi ses väl på Ilanda då?