Fotboll
A Herr

HBK vände och vann i Arboga
2020-08-01 20:07
0-1 i halvtid blev seger med 4-1 efter mål av Riaz Ahmadi, André Niklasson och Oscar Staf (2).
Under lördagen åkte HBK till Arboga Södra för årets andra seriematch. Efter 90 minuters slit kunde laget ta med sig tre viktiga poäng hem till Ilanda IP.

Jag vurmar egentligen inte över uttrycket att fotboll har en händelse att jämna ut sig. Men förra veckans offensiva ineffektivitet lämnades (förhoppningsvis slängdes bort) med matchen mot FBK och i Arboga var de grönklädda hänsynslösa målgörare. Hårt arbete från samtliga elva, en storspelande målvakt och tongivande ersättare var andra triumf-ingredienser.

På idylliska Ekbacken startade hemmalaget piggast. Nykomlingen är ett spelglatt gäng som gärna rullar bollen efter marken i uppspelsfasen. På deras offensiva planhalva tog det oftare stopp men det var heller inte alla gånger de behövde. Efter längre uppspel på en stark central anfallare skapades oreda för HBK-försvaret. Emil Perkovic fick göra matchens första räddning efter knappa tio minuter då han kom ut fint i straffområdet. Vi hade ändå skaplig tid och idéer med boll men de där riktigt uppluckrande passningarna sken med sin frånvaro och lite för ofta föll de på hemmafötter.

Arboga har ett giftigt hot i deras hörnsparkar. Vi var förvarnade men ibland kanske det snarare tjänar som hjärnspöken. För hemmalagets allra första hörna i den 14:e minuten skar som en kniv genom ett berg av spelare i båda lagen innan den kunde tåas in från nära håll.

Efter målet kom en sammanhängande period som inte gjorde någon Skåre-bo glad. Riaz Ahmadi hade visserligen en farlig nick utanför men båda sidor om den målchansen sprang sig Arboga fram till frilägen. På det första valde den gulklädda anfallaren att försöka spela fram - på den andra klev Perkovic fram med en avgörande räddning. Den sympatiske och reaktionssnabba målvakten tog plats mellan stolparna i vår lagkapten Mattias Hoflings frånvaro. Förra året blev det en match - säsongens första seger mot Nora (8-0) - och i år repeterade han bedriften.

Sista 10-15 åt sig Hertzöga allt längre fram i banan och bollövertaget blev tydligt. Dock omsatte vi inte bollinnehavet till målchanser men den överhängande känslan i halvtid var att vi hade goda chanser att vända detta över nya 45 minuter. Vi korrigerade en del detaljer i vårt presspel, där spelarna var mer än tongivande i de i efterhand viktiga förändringarna, och gav oss ut med förhoppning om en bättre halvlek.

Och jodå, det blev det. Slarv utanför eget straffområde kunde kostat i inledningen men sedan var det Hertzöga för hela slanten under en period av forcerande fotboll. Vi låg tätare mellan lagdelarna och ryckte åt oss bollen på offensiv planhalva allt oftare. I den 54:e minuten, på vår första riktiga 100%-chans, kom kvitteringen. Ahmadi slog en kort frispark till Niklasson som tackade med att utanför straffområdet servera den till den förstnämnde som hoppade fram för att distinkt nicka in bollen.

1-1 - modet blev bättre, ryggarna lite raka och fötterna lite snabbare efter det förlösande målet. Strax efter timmen spelad kom nästa mål - och det var ordentligt vackert. En hörnspark rensades undan men från distans tog Niklasson hand om bollen och krutade in den centimeter-exakt i bortre för värmländsk ledning. Dessförinnan hade Marcus Nilsson en boll inne men målet dömdes bort för offside på en spelare innan - fast målchanser som bedöms offside räknas kanske inte ens som målchanser.

Med lite mer tålamod och fokus skulle vi i en drömvärld haft förmåga att rida vidare på matchbilden. Men med 2-1 smög sig kanske en gnutta rädsla in för efter ledningsmålet blev Hertzöga lite bekväma, lite för raka i sitt spel och lite mindre rörliga. Då klev han fram igen - Emil Perkovic med två nya matchavgörande räddningar. Den ena räddades efter nick i stolproten och den föregående var en ny frilägesräddning.

Istället avgjorde Hertzöga och inhopparen Oscar Staf tillställningen. I en omställning kom en annan inhoppare, Linus Persson, loss på vänsterkanten och med vänsterfoten satt inspelet som ett smäck efter marken och Staf stötte in den distinkt.

Luften föll ur hemmalaget men HBK var fortsatt koncentrerade, det kan onekligen svänga fort. Sista tio minuterna var speciella tio minuter - framför allt för inhopparen Jacob Carlsson. Drygt ett år efter korsbandsskadan (även den mot Nora) var bolltrollaren tillbaka på planen. Det har lyst spelglädje om honom i träning och den känslan tog han med till Västmanland. I slutminuterna spelade han läckert fram den aldrig icke-springande Sebastian Augustsson genom att lyfta bollen över sin försvarare. Augustsson kom helt allena mot Arboga-målvakten som bjöd på ytor men gentilt valde han att bjussa på framspelningen till Staf som därmed gjorde sitt andra mål för dagen.

Tre viktiga poäng efter en tämligen knagglig insats på sina håll. Vi ska däremot inte be om ursäkt för segern. Om jag skrev förra helgen att mål inte förtjänas, de görs, så borde samma tillstånd gälla efter denna matchen. Jag vill berömma killarnas arbetsinsats och framför allt ett fint verbalt och kroppsligt ledarskap vilket var avgörande under en del tuffa perioder i matchen. Fina insatser från ersättarna blev tungan på vågen. Idag gjorde vi verkligen skäl för parollen att vi är ett lag som sliter hårt tillsammans, i med- och motgång. Idag var det medgång.

Nästa lördag väntar IFK Ölme hemma på Ilanda IP med matchstart 13:00. Fortfarande ingen publik tillåten (även om det inte verkar hindra på en del andra arenor) men matchen kommer förhoppningsvis att filmas ånyo.