Fotboll
A Herr

Hygglig match i seger mot Torsby
2020-03-07 15:20
Hertzöga BK besegrade gästande Torsby IF med 3-1 (2-0) efter gulgröna mål från Nilsson, Huerta och Hammertoft.
En månad till seriespel och premiär på Ilanda gav en fin inramning till mötet mot seriekollegan Torsby IF. Träningsmatcher är bara träningsmatcher men samtidigt mer än bara träningsmatcher. Över tre sådana har Hertzöga BK använt sig av samtliga 23 disponibla spelare - kvar att få känna på minuter är bara Isak Paulsson och Makan Poursalary. Båda dras med efterhängsna skador men duon bör snart beträda en fotbollsplan nära dig. Bredden är således god och vi har lagt ner ett stort arbete under försäsongen på att långsiktigt förebygga skador i truppen, peppar peppar.

HBK var stärkta av förra helgens fina insats mot Nordvärmlands FF. Till mötet mot Torsby IF roterades det, som det bör göras i inledande träningsmatcher, friskt och så även i lagets formation. Inledningen av matchen var också sådär, och under den första halvleken upplever jag att Torsby var lite hetare, lite rappare och lite modigare.

Men Hertzöga stod istället för de där kvalificerade målchanserna, oftast efter snabba omställningar, vilket i sin tur gav utdelning. Säsongens första mål gjordes av läckert av instormande Marcus Nilsson medan Christian Huerta dubblade målskörden strax senare då han tog med sig bollen förbi ett par spelare och avlossat ett distinkt avslut med vänsterfoten. Bakom båda målen stod ytterbacken Sebastian Augustsson med framspelning.

Mål är mål och ledning är ledning men det kändes mer som att det var individuellt fina prestationer i båda straffområdena som hade gett oss tvåmålsöverläget. Fler än ett par skarpa ord följde i halvtid och en del detaljer blev också bättre. Vi hade dock svårt att med mer metodiskt spel förlägga bollen längre stunder på offensiv planhalva. Den delen blev heller inte lättare i den andra då Torsby fick längre och längre mellan lagdelarna vilket gav oss utrymme till fler gynnsamma omställningar.

Framför Gabriel Sandberg var det förhållandevis lugnt. Burväktaren fick ett antal avslut mot sig då Torsby-spelare surrade otäckt utanför straffområdet men avsluten oroade inte. Det gjorde i slutändan heller inte flera fina frisparkslägen för Torsby efter att lite väl heta HBK-spelare syndat utanför straffområdet.  Framför TIF-målvakten var det desto mer att göra där tidigare målskyttarna Huerta och Nilsson sprang sig loss till varsitt friläge men målvakten stod för fina räddningar. Båda spjutspetsarna hittade rätt i sin roll och Huerta med sin tyngd, bollkontroll och okomplicerade sätt att spela var en av behållningarna med matchen.

Sju spelare introducerades i den andra halvleken. En av dem var mittbacksankaret Jesper Johansson. På en hårt och välplacerad hörna fanns Johansson med i efterspelet och nickade till sin försvarskollega Sebastian Hammertoft som i sin tur hårt och resolut vristade in bollen i nät för 3-0.

Inhoppare, såväl som startspelare, gjorde stabila insatser. En spelare berörde dock mer än andra. För lite drygt 12 månader sedan slet yttern David Lander av korsbandet i träning och med kvarten kvar gjorde han comeback efter ambitiös och god rehabträning. Härligt David!

Matchen tappade lite sting ju längre halvleken spelades, även om det fanns gott om fina prestationer med önskan om att hetta upp tillställningen. Med matchens sista spark vaknade dock samtliga på Ilanda till. En Torsby-spelare fick i utkanten av straffområdet på en drömträff. Det är omöjligt att skjuta den hårdare och mer placerad i krysset än vad vi fick bevittna.

Matchen slutade således 3-1 till Hertzöga vilket var en habil seger, varken mer eller mindre. Nästa helg väntar IFK Ölme i en ny träningsmatch. Även denna på Ilanda.