Fotboll
A Herr

Snöpligt slut i höstpremiären
2019-08-03 11:31
Hertzöga BK spelade 1-1 mot Sunne sedan gästerna kvitterade i slutminuten. Hemmalagets mål gjordes av André Niklasson.
"Det där var lite av ett rån" kommenterade en storsint och hederlig Fryksdalingslirare efter matchen sedan vitklädda Sunne fick med sig en poäng efter mål på övertid. Hade matchen spelats en timme hade han haft fel. Men sett över 90 minuter är det ett misslyckande att vi inte kunde bärga tre poäng.

Den första halvleken var dock jämn, chansfattig och utspelades mellan två lag som i sina offensiva ambitioner båda använde rakare uppspel på samma kant - Hertzögas vänstersida respektive Sunnes högersida. Dessa första 45 minuter såg egentligen bara fyra skapliga målchanser. Riaz Ahmadi sköt över på en finurlig frispark från Soran Muradi - jag vet att Sunne hade en skaplig målchans någonstans men såhär dagen efter kan jag inte erinra mig hur den kom till. Enda avslutet på mål - och i ärlighetens namn ett av få avslut på mål överhuvudtaget under fredagskvällen - under den första halvleken stod Niklasson för då han i efterspelet av en hörna "skopade" in ledningsmålet i nättaket. I slutminuterna av halvleken hade Muradi ett fint läge i straffområdet men vristskottet sköts utanför målramen.

Känslan i halvtid var god. Vi har tränat hårt, är vana underlaget och mot ett motstånd som inte är det och har sina kilon och år på fel ställe i den aspekten talade mycket för oss. Men Sunne är ett härligt gäng och vi flaggade med alla varningens fingrar att så länge matchen lever kommer Sunne med deras fina moral att fortsätta orka. Känslan var dock inte lika god hos målskytten Niklasson som tvingades byta efter känningar och ersattes av Oscar Staf.

Gästernas bästa period inföll under andra halvlekens första kvart där de är betydligt hetare. Hade kvitteringsmålet petats in under den här perioden hade det inte varit någon överraskning. Alenmalm, Nilsson och Stangnes var duktiga på det de gjorde och med tyngd och fart ställde de vilt kämpande Hertzögaspelare på stora prov. Signifikativt för matchen träffade dock få, om något, försök mellan stolparna.

Därefter ebbade Sunnespelarnas ork och anfallstyngd ut och hemmalaget såg till synes ha god kontroll över tillställningen. I takt med att matchklockan tickade framåt blev Sunnespelarna mer desperata men också mer slitna. De gulgröna fick flera fina chanser att avgöra tillställningen. Och det är det enda vi saknade den här matchen. Förmågan att avgöra den.

Riaz Ahmadi satte upp Oscar Hjalmarsson och Mohammed Qassem till två ypperliga målchanser men bollarna gick utanför. Den förstnämnde kom sedan runt fint, tacklades bryskt, men klarade i samma situation att stå upp och få till ett avslut ur klen vinkel någon meter från mål. Det givna men uteblivna beslutet var kanske det som var störst känsla till frustration efteråt. Känslor som inte är det minsta konstruktiva men fullständigt begripliga, vilket fina Sunnespelare var de första att erkänna. Nästa chans att definitivt försegla kampen kom från Niklas Schöns inbytta fötter då han läckert tog sig fram men avslutet gick över.

De rutinerade vita forcerade och trots kramp och känningar slet de vidare med långa inkast, hörnor och frisparkar. Förutom minut 45 till cirka 57 hade Sunne-spelarna inte skapat något nämnvärt under matchen, måhända att de under den perioden skapade chanser som skulle kunnat ge någon balja. Sunnes annars dystra anfallsstatistik under matchen var inte på grund av oförmåga utan på grund av vår fina försvarsförmåga där framför allt Isak Paulsson hade stängt sin kant men också ett triumvirat till torn där bak som gav varandra understöd, tog duellerna i luftspelet eller kommunicerade förtjänstfullt med spelarna framför.

I den 91:a minuten hände det som sett till sista halvtimmen var fullständigt ologiskt men fotbollspoetiskt blir fullständigt självklart när det ena laget inte kan göra mål. Det andra laget gör det istället. Situationen som sådan, ett långt inkast på rätt spelare vilken inte borde förvånat någon, en duell vunnen och en fri spelare i straffområdet som kan slå in bollen, går att spela upp för sitt inre i timmar. Mod, positionsspel, duellspel, sinnesnärvaro. I den situationen förlorades poängen men mer rättframt uttryck förlorades de egentligen inte där ändå. Den förlorades i vår oförmåga att avgöra matchen. Vi hade tillräckligt med chanser för att avgöra men vi borde haft ännu fler. Sunnes led ekade tomma i kvitteringsjakten men vi hade antingen för lite kyla i våra löpningar eller för mycket kyla i våra passningar för offsideavblåsningar om var annan satte stopp för anfallsmöjligheter som borde renderat i än fler målchanser.

Utgången kan också förklaras med rutin, vilket är en trött ursäkt att använda sig av men där kampen mellan rutinerade Sunne och ett yngre Hertzöga slutade oavgjort. Än en gång då vårens möte även det slutade 1-1. Vi är ett ungt lag - i de båda startelvorna hade Sunne sex utespelare som var äldre än vår äldsta lirare och egentligen bara en kille som var några år yngre än vår äldsta. Och någonstans spelar det in - inte i första hand som en nackdel hos oss, fördelarna är övervägande. Men ett rutinerat lag som Sunne har förmågan att göra match av en matchbild de egentligen inte skulle klara av det. Planens gigant, Patrik Skanfors, känns som han bara blir yngre och yngre med åren. Förtröstande ord som ekar tomt och som inte stillar någon besvikelse är att detta är fortsatta läropengar. Men framöver vill vi inte betala dyrt för läropengar i lägre valutakurs.

Besvikelsen hos gulklädda var enorm efter matchen. Frustrationen kokade och den letade sig åt alla håll. Inåt, utåt, nedåt, uppåt, bortåt. Detta är ett kvitto på killarnas stora hängivenhet för sporten och laget och jag lider enormt med dem. Den får gärna riktas uppåt mot mig, men jag kan försäkra alla Hertzöga-hjärtan att ingen är mer självkritisk än undertecknad. Om vi tillsammans kan kanalisera denna frustration till något konstruktivt för fortsättningen, ja då blir vi än farligare. Killarna tränar för det, killarna brinner för det och killarna vill ingenting annat. Framåt, kamrater.

Gärna redan nu till helgen i bortamötet mot Nora. Notera att matchen är flyttad från lördag till söndag (vilken inte ändrats i spelschemat ännu). Detta på grund av att Norvalla är upptagen med friidrottstävling under lördagen vilket inte har kunnat lösas.