Fotboll
A Herr

Svängig derbytorsk mot FBK
2019-05-31 21:37
Hertzöga förlorade derbyt mot FBK med 2-4 (0-2). Hemmalagets mål gjordes av Sebastian Augustsson och Oscar Sandersson.
Ett soldränkt Ilanda IP var scenen för den första seriematchen mellan FBK och Hertzöga sedan 2014. Hertzöga kom till spel med fem raka matcher utan förlust medan FBK var revanschsugna efter 1-7 mot Kungsör i föregående match. Truppen såg en enda förändring där Emil Perkovic fanns med som målvaktsersättare istället för Gabriel Sandberg. Startelvan var också oförändrad för fjärde matchen i rad.

Alla mynt har två sidor och den här matchen går sannerligen att se från två håll. FBK gick till halvtidsledningen med 0-2 mot ett desorienterat Hertzöga vilket var ett resultat i underkant. Efter andra 45 kändes det som ånyo en match vi med någon marginal kunde fått med oss ett resultat. Hemmalaget hade bland annat flera bud på kvitteringsmål i en halvlek där laget visade moral och järnvilja.

Under första 45 spelade vi Örsholmen-killarna rakt i händerna i en halvlek som för Hertzöga-följare var plågsam att bevittna. Det berodde inte det minsta på avsaknad av vilja, utan snarare ett kollektivt positionsspel som lämnade det mesta att önska. Hertzöga var där men aldrig riktigt nära. Laget var utspritt över banan och från anfallstrion ned till fyrbackslinjen var det ett hav att täcka för Hertzögas mittfältare. En gemensam nämnare för samtliga gröna var att vi blev överspelade av kvicka och bollskickliga rödklädda. I gränsen mellan spelyta 2 och 3 fanns det ständigt spelbara FBK-lirare och med en fantastisk spela-och-gå princip och löpningar för att frigöra ytor där vi inte hängde med i svängarna. Och den som misslyckades mest var killarnas tränare som bevisligen inte hade förberett dem bättre.

0-1 kom i den 11:e minuten och slogs in av Haytham Chebil. Detta efter att Hertzöga haft en hörna - tanken var god med att slå den kort men notan blev dyr då FBK blixtrande snabbt ställde om. Innan dess och efter dess var det nära om vartannat i ett lamslaget Hertzöga. Riaz Ahmadi kvitterade dock - trodde vi alla - när han höll sig framme på ett inspel men den assisterande domaren höjde flaggan för offside.

Om positionsspelet med dess utspridda lagdelar och illa genomförda överflyttningar lämnade en del att önska var inte heller spelet med boll i hamn. Den fina rörelsen i den senaste matchen mot Kungsör - där jag upplever att måttstocken för våra uppspel bör ligga - var obefintlig och få spelare löpte för att ge plats för någon annan.

0-2 kom med nära halvtimmen spelad efter ett klapp-klapp-spel där Erik Wennberg var sist på bollen. Om time-out hade existerat i fotboll hade jag kanske redan använt flera men här, med en kvart kvar av första, riskerade matchen att helt gå oss förbi. Halvtidspausen som kom kändes som en befrielse. FBK ville mer, rörde sig mer, tänkte mer, tacklade mer och lirade mer.

0-2 för Hertzögas viljestarka grabbar är definitivt inte en förlorad match. Halvtidspausen är också en tränares bästa tillfälle att försöka förändra en matchbild och tillsammans var det just det vi åstadkom inför den andra halvleken. Vi korrigerade med all tydlighet där vi upplevde att matchen gått oss förbi och jag tvår inte mina händer från något - lagets prestation under första är mitt ansvar. Däremot kan jag inte kliva in i närkamper eller kommunicera åt dem, två basala attribut som saknades under halvleken. Hannes Sahlström och Isak Paulsson byttes in och gav laget förnyade krafter.

Och andra akten fick också en drömstart - med knappa minuten spelad frispelade Mohammed Qassem den framstormande ytterbacken Sebastian Augustsson som fri med målvakten behärskat vristade in bollen i det bortre hörnet. 1-2. Kontakt - och första halvlekens mardröm kändes avlägsen.

FBK var i gungning och matchbilden påminde i stora drag om vår forcering i ett liknande läge mot Yxhult tidigare under säsongen. Hertzöga sköljde över gästerna med ett rakare spel och kom ytterst nära kvittering - Riaz Ahmadi var nära med huvudet medan Oscar Hjalmarsson i friläge dundrade bollen i ribban.

Precis som mot Yxhult, mitt i den kvitteringspress där vi såg en bragdvändning i vardande, fick laget ett oerhört psykologiskt baklängesmål mot sig efter timmen spelad. En frispark på offensiv planhalva slogs inte bättre än att den från första ytan nickades undan - och som en repris på matchens första mål - virvlade de rödklädda fram i en omställning. Efter många om och men framför Hofling i målet stoppades den heroiskt av Sebastian Hammertofts glidtackling - men olyckan var inte över då bollen studsade upp på Hammertofts arm och domaren signalerade för straffspark. Med Hofling mellan stolparna känns straffsparkar som 50/50 men mot en Panenka-straff stod även han chanslös.

1-3 och en del av luften rann ur killarna som ändå fortsatte att försöka även om frustrationen var påtaglig. Killarna la sig dock inte ner för att dö - även om 1-4 kom med kvarten kvar av matchen. Det hade inte saknats chanser för FBK men det speglade inte den andra halvleken, möjligen som retroaktiv utdelning från den första.

Men. Killarna i grönt må ha förlorat matchen men jag tror också de vann några hjärtan för sitt sätt att aldrig ge upp. De vann åtminstone mitt även om jag vet att detta fina karaktärsdrag är en del av själen i omklädningsrummet. Sandersson, i andra uppflyttad som innermittfältare, hade kommit nära på ett inspel tidigare och på ett identiskt läge i andravåg bredsidade han in 2-4 i den 84:e minuten.

2-4 och drömmen levde. Och under matchens sista tio minuter skapade Hertzöga högoktaniga chanser i vart och vartannat anfall. Inhoppande Robert Nordlund hade de två allra bästa - nyss inbytt sprang han sig helt fri med målvakten, avslutet gick tunnel på burväktaren men strök fel sida om stolpen. 31-åringen mötte strax senare ett inlägg med ett volleyavslut men även den missade målramen. Hade det blivit mål hade det varit tillräckligt snyggt för att räknas dubbelt.

2-4 och FBK vinner sammantaget rättvist, det går inte att hymla om. Vi hade behövt vara betydligt bättre för att matcha dagens revanschsugna motståndare. Samtidigt skall inte någon kille i Hertzöga skämmas för sin insats även om vi som lag spelade under par. Däremot skall killarna känna stolthet för deras förmåga att aldrig ge upp. Det fanns många mörka stunder under de här 90 minuterna men killarnas moral och hjärta för varandra och föreningen gjorde också så att den fick några ljusare.

Och med det sistnämnda - och en större dos spelglädje - tar vi oss an nästa motstånd då laget firar Nationaldagen i västra Värmland och mötet mot IK Arvika.