Fotboll
A Herr

6-1 mot KB trots kalldusch
2019-03-30 15:53
Hertzöga BK besegrade KB Karlskoga med 6-1 (4-1) efter mål av André Niklasson (2), Oskar Hjalmarsson, Bervan Kayhan och Mohammed Qassem (2).
Hertzöga följde upp förra lördagens seger mot seriekollegan IFK Ölme med att tvåla till KB Karlskoga. 6-1 blev slutresultatet efter att ett fyndigt anfallsspel, omväxlande effektivt som ineffektivt, ledde vägen uppbackat av en resolut defensiv som höll KB Karlskoga för uddlösa.

Laget gjorde sju förändringar från föregående match vilket också är glädjande. Samtliga 18 disponibla utespelare har startat minst en av träningsmatcherna och våra tre målvakter har alla fått känna på spel. Emil Perkovic, tätt drabbad av sjukdom under försäsongen, var sista spelaren ut att känna på matchpulsen. Även om de 45 minuterna han stod i andra halvlek sällan tog honom nämnvärt högre än vilopuls.

Bland de spelare som ännu inte spelat finns Robert Nordlund och Makan Poursalary vilka båda närmar sig comeback efter efterhängsna skador. Den senare tränade för fullt under torsdagen, till stor glädje för hela truppen. Försvararna Oskar Uddh och Isak Paulsson vilades med skadebekymmer, därtill saknades ytterligare två försvarare i arbetande Jesper Johansson och Sebastian Hammertoft (sjuk) medan Mattias Hofling var bortrest.

6-1 säger en del även om det i resultatet också göms både trevligheter och förbättringsområden. Men det började allt annat än bra. Redan efter 30 sekunder tog gästande Karlskoga ledningen efter att en passning i gulgrön backlinje inte gjordes bättre än att den friställde en motståndare som behärskat rullade in den i mål bakom Gabriel Sandberg.

Denna försmädliga inledning lamslog ingen i Hertzöga. Minst av allt André Niklasson. När klockan stod på åtta minuter hade han både kvitterat på nick och rakat in ledningsmålet. De vackra framspelningarna kom från Oskar Hjalmarsson och Oscar Sandersson.

3-1 gjordes inte långt senare efter att en spelglad Riaz Ahmadi vikit in i planen - efter ett par överstegsfinter räddades avslutet men inte bättre än att Hjalmarsson var där påpasslig på returen. Om Riaz var noga med att med glimten i ögat beskriva sina överstegsfinter efter matchen var Sebastian Augustsson lika mån om att skämtsamt framhålla hur han höll undan för att lämna mark till Hjalmarsson.

Vinden gjorde sig även denna dag påmind men idag lyckades vi inte riktigt spela oss upp bollen genom spelytorna på samma sätt som mot Ölme. Visst syntes det att det var vår spelmelodi, men det var också så att det inte alltid behövdes mot ett Karlskoga som säkerligen kan bättre i sitt försvars- och uppspelsarbete. Det var stundtals ihåligt under lördagen och målvakten hos gästerna gjorde lön för mödan genom att göra flera bra räddningar på båda sidor om halvtidspausen. 4-1 krigade Bervan Kayhan in från nära håll - första målet i första starten för året för Bervan som i en tävling om att vara sjuk längst tid skulle stå skapligt högt i resultatlistorna. Än mer imponerande av innermittfältaren som under lördagen slet hårt de 70 minuter han höll sig på banan.

Vi gjorde en okej första halvlek. Men det vi gjorde bäst var att våra unga killar inte föll efter i halvlekens alltmer griniga och tuffa stämning. Visst förfördelades Karlskoga av en domare som inte gärna blåste i pipan - men där äldre östvärmlänningar ofta tappade humöret stod unga Hertzöga pall. Några snedsprång blev det när känslorna duggade tätt men jag vill ge dem samtliga en eloge för hur de hanterade situationen. Det kändes dock överhuvudtaget onödigt att en träningsmatch skulle riskera att falla ur ramen.

I andra halvleken blåste domaren lite oftare och Karlskoga hade också en bättre inledning. Bollinnehavet var inte alls fördelat efter resultatet - men Hertzöga var sylvassa i sina omställningar där Karlskoga inte riktigt höll ihop sina lagdelar samtidigt som man hölls uddlösa framåt. Trots sex baljor framåt kunde det i ärlighetens namn blivit än fler men skärpan och målvakten var inte alltid med oss. 5-1 och 6-1 gjorde inhopparen Mohammed Qassem - båda framspelade av ytterbacken Sebastian Augustsson vilket på ena sidan säger en del om hur snabbt vi tog oss framåt men också vår förmåga att etablera ett anfallsspel på offensiv planhalva.

Enda smolket i bägaren den här dagen var att Oscar Hjalmarsson tvingades utgå med en fotskada. Hjalmarsson - anfallaren vi inte hade för tre veckor sedan - gjorde en bra match och har på kort tid visat att han kommer bli ett dödligt vapen i årets seriespel. Återstår att se om han kan vara med i inledningen av den samma.

Ett seriespel den här tränaren längtar efter att inleda. Vi har gjort bra träningsmatcher vilka grundlagts genom många och goda träningar med hög närvaro. Killarna är lyhörda för direktiv och trivs bra med varandra vilket förutom trivsel också ger en nödvändig lagmoral på planen. Vi har fötterna på jorden men all anledning att åtminstone känna ett gott självförtroende. Men innan seriespelet drar igång med nytt möte mot IFK Ölme har vi en sista träningsmatch kvar att spela. På andra sidan mittcirkeln väntar till helgen Scandinavian FC Örebro med matchstart klockan 13:00.