A Herr

Försvarsträning mot KBK
2019-03-13 09:08
Efter två inställda träningsmatcher stod åter det gulklädda Hertzöga uppställda för avspark när laget mötte KBK under tisdagskvällen.
Och HBK var inspirerade. Svältfödda på speltid efter drygt två veckor utan match gjorde sitt - att möta ett fint motstånd gjorde resten. På andra sidan i ett kylslaget AirDome väntade KBK som inlett försäsongen alldeles lysande. Det har undgått få att laget besegrat allsvenska Östersund och sedan var ytterst nära att kvalificera till kvartsfinal i Svenska Cupen.

Hemmalaget roterade i sina led men där fanns ändå idel namnkunnigt motstånd. Fem av spelarna i startelvan kan skryta om att ha varit på planen när jämtlänningarna besegrades och ytterligare fler har startat matcher under lagets äventyr i Svenska Cupen.

Hertzöga är inte stärkta av att ha vunnit över Östersund men kvittot på vår insats i den knappa förlusten mot Åmål har kanske hängt på kylskåpsdörren. Laget var i det närmaste intakt - de 17 spelare som var med då hade blivit 14 under tisdagen där David Lander, illa knäskadad, bortreste Mohammed Qassem och den förvärvsarbetande Bervan Kayhan saknades.

Matchbilden kom inte som någon överraskning - det var värdlaget KBK som hade - och gavs - ett förkrossande bollinnehav där gästerna disciplinerat inriktade sig på att stänga ned deras anfallsförsök. Och det unga Hertzöga gjorde det föredömligt. Det mesta av de blåkläddas fotboll spelades i de bakre leden och HBK stängde förtjänstfullt ned de försök att spela sig genom centralt. KBK hade större lycka efter flankerna, men det var först i slutet av halvleken som laget ställde svårare frågor i djupled.

Niklasson och Staf är kanske inte vana vid att spela anfallare och de har definitivt inte någon erfarenhet av att spela tillsammans. Detta märktes dock ingenting i försvarsspelet (och det var egentligen huvudsakligen försvarsspel vi ägnade oss åt) där de båda föll in och föll ut ur pressen för att både hota uppspel och stänga passningsvägar centralt. Bakom duon slet ett mittfält i sina centreringar och sitt pressavstånd medan försvarslinjen kommunicerade väl men inte heller tog några fångar när tillfällen gavs. När halvtidsvisslan ljöd var det efter en halvlek som egentligen inte sett någon enda riktigt farlig målchans.

Oskar Uddh, som var en av halvlekens giganter i mittbackslåset, byttes ut mot Sebastian Hammertoft. Varken Hammertoft eller några av hans lagkamrater stod dock att anklaga när matchens enda mål föll i andra halvlekens första minuter. Adrian Johansson tråcklade sig efter ett inspel i straffområdet förbi sina försvarare och behärskat rullade han in ledningsmålet. Vår farhåga och hemmalagets förhoppning, att detta skulle öppna slussarna, rann dock ut i sanden.

KBK spelade något rakare och strävade att hota mer i djupled. Hertzöga svarade med att springa desto mer. Det vore missvisande att säga att matchen blev öppen men den luckrades åtminstone upp något i den andra halvleken. Mattias Hofling mellan våra stolpar gavs mer att göra, ett avslut från nära håll räddades men där den vackraste räddningen var i onödan då det blåstes för offside.

Matchen var ett kvitto på att inspiration och skyttegravs-fotboll räcker långt. Resultatmässigt kunde det räckt ännu längre då det var Hertzöga som trots scenariot skapade de flesta av de bästa målchanserna. Sebastian Augustsson, som tillsammans med Isak Paulsson på den andra kanten löpte för två, fick utdelning för sitt slit när han vackert frispelades av Oscar Staf. Fri med målvakten trodde de flesta på nätvittring men KBK-försvararen stod som överspelad för en av matchens prestationer när han hann tillbaka för att glidtacklande täcka skottet.

Jesper Johansson tvingade sedan Oscar Jonsson att sträcka ut ordentligt efter en nick på Sanderssons frispark. I matchens avslutande minuter frispelades den vindsnabbe Melker Josephsson i djupled men även hans fina avslut kunde pareras strålande. Jonsson hade säkerligen fryst mer än publiken under matchen men i dessa situationer fick han visa sin klass.

Vid slutsignalen var det förlorarna som kände sig som segrare. Matchen spelades "bara" 2x35 men de gulklädda kände i både huvud och vader som att de spelat fulltid. Hur vaderna känns idag får vi se under kvällens träning men i sina huvud skall de vara stolta. En stark och väldisciplinerad insats av ett lag där äldste utespelaren är 24 år lovar gott för dessa killars framtid. Försvarsspelet över hela banan har tidigt satt sitt avtryck, vår moral och våra mentala muskler likaså. Truppens fysiska tillstånd är som avelshingstar och killarna samlar löpmeter som få andra. Som tränare är jag också nöjd och tacksam för varje match vi slipper skadebekymmer. Truppen är bra, men den är liten till antalet och vi behöver vara rädda om varandra. Vi har en del att arbeta på i vårt anfallsspel men mot ett väldigt duktigt lag som KBK var det sannerligen inte det lättaste.

I Hertzögas närmaste framtid väntar nytt fin-fint motstånd då Nordvärmlands FF gästar Karlstad till helgen. Kanske spelas matchen på Ilanda - men mest troligen spelas den ånyo i AirDome klockan 17:00 på lördagskvällen.