Fotboll
A Herr

Stark insats mot IFK Åmål
2019-02-24 18:12
Hertzöga BK fortsatte sin uppladdning inför seriesäsongen 2019 med ett möte mot Kamraterna från Åmål. Matchen slutade 1-2 i gulgröna siffror efter en match som trots förlusten ger framtidstro till Ilanda.
Åmål, som förra året vann division 3, rustar för att etablera sig i division 2. I AirDomen under söndagen fanns inte mindre än tre spelare som, enligt tränare Conny Johansson, förra året huserade i bosniska högstaligan.

Hertzöga kan inte skryta med några sådana högprofilerade värvningar men det vi kan omfamna från söndagseftermiddagen vägde tungt ändå. Ett disciplinerat och tålamodskrävande försvarsspel, snabba omställningar och ett fyndigt anfallsspel när väl tillfälle gavs.

Redan efter några minuter syntes flera positiva aspekter vilka var ett rejält fall framåt från smygöppningen av träningsmatcherna mot Carlstad United U19 som spelades för några veckor sedan. Den gången gjorde sjukstugan kanske sitt men idag hade vi ledare nära ett fullt manskap att mönstra. Riaz Ahmadi, tre mål mot CU19, Niklas Schön och Robert Nordlund var de enda som saknades. Makan Poursalary, som fick lejonparten av fjolårssäsongen spolierad, har fått ett positivt besked efter röntgen och denna gulgröna lirare skulle kunna vara på en fotbollsplan nära dig innan våren står i full blom. Vi har en god trupp till förfogande men till antalet hade den mått bra av några fler då vi är sårbara för säsongens vanliga scenarion; utlandsresor, skador och avstängningar. Men det förstnämnda verkar inte vara på tapeten, skador är något vi som ledare kan arbeta för att förebygga medan rätt gula kort är oundvikliga.

Första halvleken var jämn; Åmål höll ett större bollinnehav men mina partiska ögon såg fler halvchanser bakom gästernas backlinje än bakom vår. En spelare i den senare gjorde debut - Hannes Sahlström stod för en fin insats som central försvarare flankerad av Sebastian Hammertoft och Jesper Johansson.

"Debut" (han var med några matcher under fjolåret) gjorde även nyförvärvet André Niklasson som var ett orosmoment i sin fria anfallsroll. "Watch number 11" basunerades friskt från ledarna till höger där de blåklädda fick slita hårt för att hålla koll på kvicksilvret.

Den sympatiske Niklasson tillsammans med än fler spelare hjälper mig att hålla tilltro till fotbollen på amatörnivå. Efter en försäsong där den ena spelaren efter den andra lockas av plånboken har Hertzöga fått behålla sitt lag i det närmaste intakt, och därtill stärkt det. Det råder ingen tvekan om att en spelare av Niklassons kaliber hade kunnat få bra förmåner i andra föreningar. Det Hertzöga kan konkurrera med istället är, förutom förhoppningsvis god fotboll, också ett kamratskap och ett härligt driv vilket jag vill tro kan räcka långt.

Och min beundran för dessa killar är stor. Detta var femte passet för veckan (fyra träningar, en match) och det är bara sjukdom och arbete som står i vägen där träningsnärvaron skulle kunna få Lars Lagerbäck att bli exalterad. Det är med glädje jag åker till träningar till detta charmiga och hårt arbetande gäng!

Den första halvleken skulle få ett mål - och det var tyvärr bakom Mattias Hofling. Det var nära att det istället blev bakom Albin Handel i Åmål efter att Niklasson/Staf och Augustsson spelat fyndigt anfallsspel men den sistnämndes avslut nära målet kunde räddas. Ett anfall senare, efter en imponerande omställning av dalslänningarna, nådde ett tidigt och välsvarvat inspel fram till en anfallare. Jag mumlade något om "bosniska högstaligan" i beundran för avslutet men fick senare klart för mig att det var en strumprullare deluxe - stolpe in studsade den oavsett.

I halvtid byttes Jacob Carlsson och Hannes Sahlström ut och ersattes av Soran Muradi och Oscar Uddh. Om Carlsson och Sahlström sträckte på sig från sidan vet jag inte men det borde de ha gjort efter två fina insatser. I en träningsmatch, i synnerhet de första, vill man som ledare gå runt på folk och då är det ibland lättare att byta ut spelare som bevisat sina krafter. En paroll som kanske låter märklig men jag kan lugna er med att det blir andra tankebanor under serien.

Spelare som bevisat sina krafter fanns också i överflöd. David Lander och Sebastian Augustsson kändes helgjutna i sina ytterroller. Löpstarka till den grad att jag tror de mötte sig själva på vägen hem. Men även lyhörda och ödmjuka i sina roller i ett spelsystem där mycket avgörs av våra ytterspelare. Centralt åt kapten Sandersson, Staf och Jacob Carlsson mer än vad de släppte från sig i en kompakt försvarsinsats som inte tog några fångar. Men mittfältstrion var också gedigna med boll och rörliga i anfallsspelet där de visade fin känsla i när och hur de klev framåt.

Andra halvlek i en träningsmatch i februari är som upplagt för en ryckig tillställning med långa lag och avslagen inramning. För den som kom de sista tio minuterna besannades detta men större delen av halvleken fortsatte att vara en välspelad fotbollsmatch. I synnerhet då inget av lagen beträtt fullstora ytor i träning.

Andra halvlek var inte många sekunder gången innan Åmål kunde ha dubblat ledningen men Hofling i målet sträckte ut i en fin benparad. Målvakten, ny för säsongen, inger trygghet för spelarna framför och bidrar med pondus i sin kommunikation. Hans huvudspel på mitten av plan hade som grädde på moset definitivt hamnat bland de mest vevade reprisbilderna.

Hertzöga fortsatte att spela ett lägre försvarsspel men omsatte detta anfallsvapen i fler och fler omställningar. Gästerna - eller snarare värdlaget då Åmål stod som hemmalag - fick dock ett hårdare tag om taktpinnen ju längre halvleken led. Med en uppsjö av individuellt skickliga spelare på planen krävdes alerta motståndare för att hålla dem på halster. Åmål vaskade också fram hörna efter hörna - de har gott om huvudspelare i sin arsenal men Jesper Johansson och hans lagkamrater fredade sig med den äran.

En av de många omställningar från de gulklädda resulterade i ett jätteläge när Niklasson frispelades. Avslutet gick utanför men spelaren blev bryskt nedtacklad i situationen och straffen kändes solklar. Domaren Rickard Sundell, som även han stod för en fullgod insats, tvekade inte. Detta i en situation där många domare anser att situationen är överspelad i och med att avslutet togs innan tacklingen.

Det var flera spekulanter på straffen men Mohammed Qassem tog hand om sparken från elva meter och gjorde inget misstag - bollen i ena och målvakten i det andra hörnet. Detta var anfallaren väl värd efter förtjänstfullt slit i en ibland otacksam roll. Qassem arbetade över stora ytor och hans förmåga att vända från felvänd till rättvänd, trots bevakning, är en fröjd att se från sidan.

Byten gjordes löpande under andra halvlek där Bervan Kayhan kom in och spände sina muskler, Melker Josephsson sprang som två i en anfallsroll och Martin Perkovic ville inte vara sämre från sin wingback-position. Soran Muradi och Oscar Uddh, som byttes in redan i halvtid, gjorde heller ingen besviken där Uddh spelade uppoffrande försvarsspel och Soran Muradi försökte med sitt box-to-box-spel springa lika mycket under 45 som en innermittfältare gör under 90. På motsatt kant om Perkovic byttes Isak Paulsson in och tonåringen bidrar alltid till bordet. Löpstark, snabb, teknisk och aggressiv och trots sin ringa ålder en klippa. Efter en tids känning i låret har jag varit försiktig med honom vilket spelsugne Paulsson inte lyst av glädje åt, om än full förståelse, men efter en lång och hel träningsvecka avklarad är jag övertygad om att han är 100%.

Sista tio minuterna blev dock jobbiga för Hertzöga; Johansson, Uddh och Hammertoft fick stå för några glidtacklingar extra och Hofling för några utboxningar när Åmål drev på för seger. Och ingen av dem - och inte någon annan i gult heller - kunde stå emot när en Åmål-spelare dundrade in 2-1 från distans. På gränsen till sagolikt vackert och ingenting att säga om.

Det var egentligen inte resultatet 2-1 heller. Jag hade kunnat se åtminstone ett mål till för oss men jag är övertygad om att den sympatiske Johansson i Åmålslägret, som jag själv haft som tränare, gärna hade sett två till för hans egna lag.

Sammanfattningsvis ett rejält steg framåt och en insats som ger oss framtidstro på att det vi gör är något bra. Killarna grinade lite illa då en förlust trots allt är en förlust men jag tänker också att en träningsmatch är en träningsmatch. Vårt lojala försvarsspel, vår rörelse med och utan boll och våra snabba omställningar är juveler att slipa ytterligare när försäsongen rullar vidare.

Träningsmatcherna rullar vidare och till helgen tar sig Hertzöga BK an ett annat kamratlag - seriekollegan IFK Sunne. Matchen spelas 13:00 - men om det blir på Ilanda eller på Örsholmen är ännu inte klart.